Întrebările lui Proust și viziuni asupra lumii artistice cu Teodor Ilincăi - Tinere Talente
18017
post-template-default,single,single-post,postid-18017,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Întrebările lui Proust și viziuni asupra lumii artistice cu Teodor Ilincăi

Cei 30 de bursieri ai programului Tinere Talente au avut ocazia să îl cunoască și să învețe de la unul dintre artiștii muzicali remarcabili ai României – tenorul Teodor Ilincăi, în cadrul primului mentorat intergenerațional dedicat acestei generații de bursieri ai Fundației Principesa Margareta a României  Întâlnirea a avut loc la Universitatea Națională de Muzică București.

Teodor Ilincăi este un artist de excepție,susținând concerte pe marile scene ale lumii A absolvit Universitatea Națională de Muzică București la specializarea Muzica Religioasă (Psaltică-Bizantină) și este al treisprezecelea copil al familiei Ilincăi din Mălini județul Suceava.

În martie 2016 Teodor Ilincăi a fost învestit de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. Mai mult, Teodor Ilincăi este și unul dintre susținătorii și ambasadorii programului Tinere Talente, anul trecut implicându-se pro-bono pentru a doua oară ca solist în cadrul Concertului Regal Caritabil, unul dintre cele mai de succes evenimente de fundraising din România. Din acest motiv și nu numai, Teodor a acceptat să împărtășească din experiența lui de viață tinerilor aflați la început de drum.

Tema de discuție a mentoratului a avut ca punct de pornire Întrebările lui Proust, ce își au originea în secolul al XIX-lea, în cadrul serilor boeme ale  familiilor nobile.

În urma provocării ”O scrisoare mie cel de la 20 de ani” tenorul face prima mărturisire: „Nu aș schimba prea multe din trecutul meu; dacă se schimbă trecutul se schimbă omul; Învățăm ca să devenim. Nu e important numai să fii strălucit pe domeniul tău ci trebuie să încercăm să activăm pe mai multe planuri”.

Teodor Ilincăi i-a integrat pe tinerii artiști într-un joc al întrebărilor, oferindu-le ocazia să-și expună propriile idei despre viață și artă și chiar de a se cunoaște. Bursierii au fost provocați să-și descrie viziunes asupra fericirii, să-și dezvăluie sursele de inspirație și defectele care, observate la alte persoane, le oferă certitudinea că acestea sunt impedimente în calea evoluției.

 

În planul preferințelor muzicale din afara scenei, Teodor Ilincăi a declarat pasiunea sa pentru muzica de jazz ca alternativă a altor genuri muzicale lipsite de profunzime. „Prefer jazzul pentru că transmite un mesaj de viață. Muzica comercială nu transmite un mesaj real”.

Opera, la cei 35 de ani, face acum parte din persoana Teodor Ilincăi, vocea sa fiind cea care îl temperează sau îi oferă curaj. Acesta ne-a mărturisit că „Opera m-a ales pe mine. Am încercat mai multe variante însă vocea mea a ales opera. Eu mi-am luat tehnica de canto din viață. Dar, esențial în construirea unei voci și implicit, a unei cariere este un mentor care să te îndrume pas cu pas. În acest sens, Profesorul care se pliază pe caracterul și calitățile vocale ale solistului crează nu cei care își impun tehnica vocală”.

În finalul mentoratului, Teodor Ilincăi i-a îndemnat pe bursieri la perseverență, determinare și le-a reamintit că numai prin efort pot obține cele mai multe satisfacții pe plan profesional și uman.

Articol realizat cu ajutorul bursierei Rusu Mihaela, studentă la Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași, secția Muzicologie.Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este inregistrata ca operator in Registrul National de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter personal al ANSPDCP cu nr. 0020163/14.10.2013