Istoria de 11 ani a Concertului Regal Caritabil - Tinere Talente
18060
post-template-default,single,single-post,postid-18060,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Istoria de 11 ani a Concertului Regal Caritabil

“Nu e de ajuns ca o țară să dea talente; ea trebuie  știe a le ține vii.” (Nicolae Iorga)

 

Urmând tradiția începută de Carol I și de Regina Elisabeta prin fundațiile regale, continuată apoi de Regina Maria și Carol II, Fundația Principesa Margareta a României și-a asumat misiunea de a sprijini și promova talentul tinerilor artiști români.

 

Concertul Regal este unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România, organizat anual, începând din 2008, de către Fundația Principesa Margareta României, în ziua de 25 octombrie.

 

Fiecare ediție a concertului aniversar a adus pe scena Ateneului Român cei mai valoroși muzicieni ai momentului și mari orchestre, în susținerea tinerilor artiști români. În mod tradițional, timp de zece ani, Concertul Regal Caritabil a avut loc pe 25 octombrie, cu ocazia aniversării Regelui Mihai I al României, fondator al Fundației Principesa Margareta a României alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Serile de gală s-au bucurat de o prezență remarcabilă : peste 800 de invitați, membri ai Familiilor Regale, membri ai Corpului Diplomatic, demnitari români, personalități de cultură și din mediul de afaceri, sponsori și susținători ai Fundației, dar și de o mediatizare de succes.

 

S-au alăturat acestui prestigios eveniment pianistul Dan Grigore (2008), Orchestra de Cameră Radio si dirijorul Cristian Mandeal (2009), soprana Nelly Miricioiu, baritonul Yuriy Tsiple şi dirijorul Horia Andreescu (2010), violonistul Remus Azoiței și Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu” şi dirijorul Christian Badea (2011), violonistul Alexandru Tomescu, Ansamblul Stradivarius si dirijorul Gabriel Bebeşelea (2012), violonistul Giuliano Carminola și Ansamblul Stravaganza (2013), pianista Alexandra Dariescu, Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României și dirijorul Tiberiu Soare (2014), tenorul Teodor Ilincăi (2015), violonistul Roman Kim (2016), iar în  anul 2017, la cea de-a zecea ediție, s-au reunit patru dintre artiștii care au oferit momente unice și emoționante.

 

Concertul de gală din 2011, în prezența Regelui Mihai I și a multor reprezentanți ai familiilor regale europene, a însemnat un moment de referință din istoria acestui prestigios eveniment. Un concert triumfal și momente de maximă emoție, la împlinirea vârstei de 90 de ani de către Regele Mihai I!  Violonistul Remus Azoiței, Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu” şi dirijorul Christian Badea au încântat publicul și criticii muzicali cu un repertoriu dedicat aniversării Regelui și cu o interpretare de excepție.

 

De-a lungul timpului, fondurile strânse din sponsorizări și donații la Concertul Regal au însumat peste 1.300.000 de euro și au dezvoltat programul național Tinere Talente. Între companiile care au avut o contribuție substanțială și constantă la acest proiect cultural se numără BRD – Groupe Société Générale, Kaufland România, ISS Facility Services, Fundația Vodafone România și Groupe Renault.

 

Fiecare ediție a Concertului Regal a fost transmisă în direct la tv și radio, în parteneriat cu TVR și SRR, iar evenimentul a fost preluat de toate canalele naționale de știri, audiența depășind anual 5.000.000 de persoane și 250.000 euro valoare media.

 

Programul Tinere Talente este astăzi recunoscut ca Cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile. Prin programul Tinere Talente, Fundația asigură valorificarea unor talente reale, care altfel ar fi pierdute pentru muzica și arta mondială. Au fost acordate peste 280 de burse artiștilor aflați la început de drum, care provin din familii cu venituri modeste, iar cu sprijinul mentorilor și a promovării susținute, aceștia au reușit performanțe extraordinare pe plan național și internațional.

 

Violoncelistul Andrei Ioniță, pianistul Mihai Ritivoiu și compozitorul Sebastian Androne sunt trei dintre foștii bursieri ai Fundației Principesa Margareta a României, laureați la prestigioase concursuri internaționale și aplaudați astăzi pe mari scene ale lumii. În 2014, a fost înființată Orchestra Fundației Principesa Margareta, prin contribuția dirijorului Tiberiu Soare, care a devenit una dintre cele mai îndrăgite orchestre de tineri muzicieni din România, cât și o prezență spectaculoasă a fiecărei ediții ulterioare a Concertului Regal Caritabil.

 

Cea de-a XI-a ediție a Concertului Regal Caritabil va avea loc pe data de 25 octombrie, pe scena Ateneului Român. Vor concerta muzicieni de valoare din noua generație, care se bucură de recunoaștere internațională: violonista Anna Tifu, pianistul Mihai Diaconescu și dirijorul Constantin Adrian Grigore. Evenimentul are loc în prezența Familiei Regale a României. Biletele pot fi achiziționate pe www.fpmr.ro/concert-regal și pe www.eventbook.ro.

 

 

 

 Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este inregistrata ca operator in Registrul National de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter personal al ANSPDCP cu nr. 0020163/14.10.2013