Mentorat cu violonista Anna Țifu și dirijorul Constantin Adrian Grigore - Tinere Talente
18068
post-template-default,single,single-post,postid-18068,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Mentorat cu violonista Anna Țifu și dirijorul Constantin Adrian Grigore

Bursierii programului Tinere Talente au avut ocazia să participe la mentoratul susținut de violonista Anna Țifu și dirijorul Constantin Adrian Grigore, chiar a doua zi după Concertul Regal. Astfel, cei doi artiști au putut împărtăși bursierilor din experiența avută în cadrul acestui eveniment, dar și despre lucrurile care i-au ajutat să devină artiști de renume.

Născută la Cagliari, în Italia, Anna Ţifu a fost considerată copil-minune şi s-a bucurat încă din primii ani de studiu de îndrumarea renumitului violonist Salvatore Accardo. O leagă foarte multe de ţara noastră: tatăl ei este român, ea vine frecvent aici pentru a-şi vizita bunica şi este câştigătoarea ediţiei 2007 a Concursului Internaţional „George Enescu“.

Constantin Adrian Grigore este unul din membrii fondatori și dirijorul orchestrei de cameră Camerata Regală, cu care a susținut numeroase concerte în România, dar și în Albania, Republica Moldova sau Polonia, iar în ianuarie 2016 a fost invitat de către Institutul Cultural Român, să susțină un concert la pupitrul Cameratei Regale, în Mozart Saal din Konzerthaus Viena.

Cei doi artiști le-au vorbit tinerilor talentați despre emoții, frică, bucurie și atitudinea față de public. Dirijorul Adrian Grigore mărturisește: ” Înainte să intrăm pe scenă le spun celor din orchestră să aibă zâmbetul pe buze. Publicul simte imediat starea celui care interpretează.” De asemenea, aceștia i-au încurajat pe tinerii artiști să fie naturali, să nu își facă un scop din înfrângerea emoțiilor și să fie înșiși pe scenă. “Când cânți pe scenă, înveți să controlezi frica, însă ea nu dispare niciodată.” Anna Țifu

Vorbind despre drumul pe care cei doi l-au parcurs până la succes, aceștia mărturisesc faptul că nu există perfecțiune și că nu își fac așteptări în privința concertelor, pentru că “muzica nu-i niciodată la fel”. Dirijorul Constantin Adrian Grigore le-a povestit bursierilor câteva momente de cumpănă din cariera sa, dintre care amintește faptul că a avut parte de mulți oameni care l-au susținut, însă a întâlnit și oameni care s-au îndoit de el. Astfel, îi încurajează pe bursieri să nu se oprească atunci când drumul devine mai greu, să se focuseze într-o singură direcție și să creadă în ea. “Eu am crezut în dirijat, așa că asta am făcut.”

Întrebată care sunt lucrurile care au ajutat-o să ajungă o violonistă de renume, Anna Țifu i-a sfătuit pe tinerii artiști să exerseze foarte mult, însă să își respecte propriul ritm și să participe la cât mai multe concursuri, pentru că acest lucru le va oferi încredere și experiență. În ceea ce privește studiatul, aceasta le-a oferit un indiciu „De fiecare dată cânt o piesă ca și cum ar fi prima dată, chiar dacă am mai cântat-o de milioane de ori.”

Bursierii au învățat faptul că psihologia are importanță în viața unui artist, pentru că fiecare are tipul său de personalitate și acest lucru îi poate ajuta să colaboreze mai bine atât într-o orchestră, cât și în viața de zi cu zi. În final, aceștia au învățat care sunt cele mai importante 3 calități ale unui artist: răbdarea, perseverența și abilitatea de a comunica cu publicul, de a transmite emoție prin muzică sau artă.Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este inregistrata ca operator in Registrul National de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter personal al ANSPDCP cu nr. 0020163/14.10.2013