ARTĂ CONTEMPORANĂ LA UZINA DACIA - Tinere Talente
18106
post-template-default,single,single-post,postid-18106,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

ARTĂ CONTEMPORANĂ LA UZINA DACIA

SPECTACOL DE COMPOZIȚIE ȘI CULOARE PE FAȚADA UNEIA DINTRE CLĂDIRI, CREAT DE BURSIERII PROGRAMULUI TINERE TALENTE

Arta și industria și-au dat întâlnire la uzina Dacia de la Mioveni. Pe platforma industrială a fost inaugurată o pictură murală pe una dintre clădiri, în proximitatea Uzinei Vehicule Dacia. Lucrarea a fost realizată de cinci tineri artiști români, bursiei ai programului Tinere Talente, și reprezintă un omagiu adus unora dintre semnatarii de renume mondial ai Colecției de Artă Contemporană Renault,  VASARELY, SOTO și TIGUELY. La nivel internațional, colecția cuprinde 300 de lucrări. Acest demers este parte din campania „Uzina inspiră pasiune”, prefațând totodată susținerea companiei pentru arta contemporană, a unor inițiative viitoare.

 

Ionuț Ștefan Anghel (23), Iulia Pănoiu (21), Alexandru Daniel Florea (23), Mara Gudină (23) și Rusu Ovidiu George (20) sunt stundenți și masteranzi la Universitatea Națională de Arte din București și bursieri ai Fundației Principesa Margareta a României. Timp de o săptămână s-au mutat la Mioveni și au acceptat provocarea Groupe Renault România, aceea de a da frâu liber imaginației, creativității și expresiei cromatice. Au recreat un perete al unei clădiri de birouri situate pe platforma industrială Dacia, lângă departamentul Montaj al Uzinei Vehicule, aflată într-o zonă cu trafic intens, astfel încât să poată fi vizualizată de cât mai mulți angajați. Titlul lucrării este inspirat de creațiile a trei artiști internaționali: „Omagiu pentru Vasarely, Soto și Tiguely”.

 

Inițial, am avut o listă de 5-6 artiști, dintre care trei se potriveau foarte bine cu stilul minimalist-geometric pe care îl aveam în minte pentru murală. Iar ei au fost: Soto, Tinguely și Vasarely. Elementele din lucrările lor m-au ajutat la crearea layout-ului picturii murale. Marea miză a fost să surprind esența fiecărui artist în parte și, în egală măsură, să reușesc să le aduc în același loc, să se potrivească compozițional, cromatic și cu tema lucrată împreună cu cei de la Groupe Renault România”, a declarat Ionuț Ștefan Anghel, unul dintre artiști.

 

Vernisajul picturii murale a avut loc marți, 13 noiembrie, la Mioveni. La eveniment au participat alături de realizatorii lucrării, Sile Fulga – director Fabricație Uzina Vehicule, Adina Ionescu – director de Comunicare și Responsabilitate socială, Mugurel Mărgărit – director executiv al Fundației Principesa Margareta a României, Ioana  Petrea, director de comunicare și atragere fonduri al Fundației Principesa Margareta a României , precum și jurnaliști, angajați ai uzinei și echipa de proiect.

 

In 2017, artiștii bursieri ai programului Tinere Talente au realizat o instalație de artă din piese de motor pe care le-au văzut în procesele de fabricație la Uzina Mecanică și Șasiuri Dacia, tot ca parte a campaniei „Uzina inspiră pasiune”.

 

 Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este inregistrata ca operator in Registrul National de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter personal al ANSPDCP cu nr. 0020163/14.10.2013