"Cântă-ți povestea!” este îndemnul violonistului Bogdan Zvorișteanu pentru bursierii prezenți la masterclass-ul programului Tinere Talente - Tinere Talente
18181
post-template-default,single,single-post,postid-18181,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

“Cântă-ți povestea!” este îndemnul violonistului Bogdan Zvorișteanu pentru bursierii prezenți la masterclass-ul programului Tinere Talente

Luna martie a început cu un eveniment extrem de apreciat de tinerii violoniști ai programului Tinere Talente. Maestrul Bogdan Zvorișteanu, deși venit în țară pentru o scurtă perioadă de timp, a ales să le fie alături bursierilor, cu sfaturi prețioase, cuvinte de încurajare și vaste cunoștințe despre lumea muzicală. Oana Nedelea, Daniel Gherasim și Picioruș Vlad sunt trei dintre tinerii talentați ai generației 2019, ce studiază vioara și care au avut ocazia să participe la acest masterclass.

Bogdan Zvorișteanu e concertmaestru al renumitei orchestre “Suisse Romande“ din Elveţia și un violinist de anvergură. A început să studieze vioara la 6 ani, ghidat de tatăl său, concertmaestru și dirijor cunoscut, Radu Zvorișteanu. Valoarea artistică incontestabilă a lui Bogdan Zvorișteanu a fost recunoscută prin distincții și trofee la numeroase concursuri internaționale, precum Festivalul Enescu (București), Tibor Varga (Sion), Leopold Mozart (Ausburg).

În cadrul cursului, tinerii artiști au avut oportunitatea să fie ghidați de către experimentatul violonist în studiul lucrărilor mai dificile și să își îmbunătățească tehnica interpretativă. Tinerii au înțeles cât de important este să se conecteze cu ei înșiși înainte de a cânta, să își proiecteze și să își imagineze sunetele muzicale, apoi să pună în practică ceea ce au creeat în minte.

Pe lângă informațiile tehnice și teoretice despre sunet, muzică și vibrato, aceștia au dezbătut subiecte sensibile, precum emoție, generozitate, asumare și reprezentarea muzicianului prin ceea ce cântă. Celebrul violonist i-a ajutat să își înțeleagă mai bine publicul, vorbindu-le despre farmecul muzicii clasice și despre faptul că este făcută să propage o stare de calm. Cei care vin la concerte pentru a asculta muzică clasică sunt în căutarea armoniei, a pozitivului, caută să se recupereze. De asemenea, maestrul i-a îndrumat pe bursieri să nu obosească să caute frumosul: tot timpul se poate mai frumos, se găsește mai frumos, cu atât mai mult în muzică.

O lecție importantă pe care au învățat-o tinerii muzicieni este cea legată de responsabilitate: “Muzicianul este creator, nu executant, el este responsabil pentru ceea ce creează.” De asemenea, responsabilitatea nu trebuie să fie o corvoadă, ci o plăcere, deoarece reprezintă libertatea de a face și de a cânta.

Despre masterclass, acesta afirmă: “Bucuria mea de a întâlni și de a putea ajuta acești tineri deosebiți este foarte mare, iar experiența aceasta m-a îmbogățit nespus de mult. Sunt fericit că existați pentru ei, iar astfel de evenimente îi pot ajuta să depășească situațiile grele cu care se confruntă și să evolueze către potențialul maxim.”

Plăcerea de a munci, dorința de a învăța și atitudinea de a fi mereu deschis către lume – sunt leitmotivele masterclass-ului. Prin valoarea și personalitatea sa, marele muzician Bogdan Zvorișteanu a devenit un model inspirațional pentru bursieri. Pe lângă câștigurile de ordin profesional, aceștia păstrează încă vibrația mesajelor lui: „Cântă-ți povestea!” și „Bucură-te de ceea ce cânți!”.Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este inregistrata ca operator in Registrul National de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter personal al ANSPDCP cu nr. 0020163/14.10.2013