Masterclass de muzică de cameră cu Verona Maier - Tinere Talente
18040
post-template-default,single,single-post,postid-18040,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-18973

Masterclass de muzică de cameră cu Verona Maier

În perioada 20-24 Iulie a avut loc masteraclass-ul de muzică de cameră, susținut de Prof. Univ. Dr. Verona Maier,  în beneficiul bursierilor Tinere Talente. În cadrul acestuia, doamna Maier i-a invitat pe tinerii muzicieni către comunicare și colaborare, i-a îndemnat să privească orele de curs petrecute împreună ca pe un exercițiu de libertate, în care artiști își pot exprima pasiunea pentru muzică, fără a fi constrânși de autoritatea notelor sau de critici.
Un aspect esențial a fost faptul că doamna Maier  le-a oferit tinerilor muzicieni o prezentare evolutivă a epocilor componistice, începând cu preclasicismul și finalizând cu creația enesciană. Astfel, bursierii au fost inițiați din punct de vedere stilistic, au descoperit aspectele tehnice specifice fiecărei perioade, integrându-se, astfel, în spiritul acestor epoci. Mai mult decât atât, doamna Maier i-a îndemnat la introspecție, fiecare participant reflectând la propriile temeri, la modul în care se manifestă pe scenă. S-a discutat despre dimensiunea umană a muzicii, care este în esență un “dar ce trebuie oferit atât publicului, cât și propriei persoane”.
 
Masteraclass-ul s-a încheiat cu un concert de muzică de cameră susținut de către bursierii Tinere Talente. Aceștia au interpretat operele compuse de Enescu, Mozart, Ravel, Gaubert, Telemann și Schumann.
 
“Muzica de cameră a fost principala preocupare și prilejul evaluării sinelui prin ceilalți. Muzica, cel mai frumos și subtil mod de a structura, este vectorul unora dintre valorile esențiale ale umanității: generozitatea, echilibrul, respectul.”, ne-a declarat doamna Maier cu privire la  pasiunea sa pentru muzica de cameră și la cele 5 zile petrecute alături de bursierii Tinere Talente.
 
Verona Maier este profesor universitar doctor și prorector la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Debutul său concertistic, din 1970, a deschis drumul a numeroase concerte şi recitaluri care au avut loc pe scene din Italia, Elveţia, Franţa, Grecia si alte țări. În 2004 a fost distinsă de către Preşedinţia României cu medalia „Meritul cultural” – clasa I.


Fundatia Regala Margareta a Romaniei este inregistrata ca operator in Registrul National de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter personal al ANSPDCP cu nr. 0020163/14.10.2013